Baletna šola za otroke in odrasle

 

Ko se odločamo o vpisu na tečaj plesa, imam v mislih običajno kaj bolj sodobnega, kot je balet. Toda stroka meni drugače. Tako za popolne plesne začetnike, kot za tiste, ki že nekaj znajo, je učenje baleta ena najboljših odločitev.

 

Znanje, pridobljeno pri baletu, je namreč uporabno ne le pri drugih plesnih zvrsteh, ampak nam lahko pride še kako prav tudi izven plesnih dvoran.

 

baletna-sola

 

Učenje baleta v treh točkah

 

1. Drža

 

Zdi se, da je pri baletu vse odvisno od pravilne drže. Tudi, če smo videli le delček baletne predstave, si zlahka pričaramo podobe balerin, ki lahkotno lebdijo prek odra ali baletnikov, ki z visokimi skoki kljubujejo snovnim zakonom težnosti. Za navidezno lahkotnostjo so seveda dolge ure vaj, a prava skrivnost njihove elegance je vsekakor v drži.

 

Balet daje ogromen poudarek pravilni drži, ki je posledica krepkih mišic trupa. Mišice dajejo primerno oporo hrbtenici, teža je simetrično razporejena, dihanje boljše in gibanje bolj učinkovito. Pravilna drža ni pomembna le pri plesu, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Ob nespornih koristih za zdravje je gotovo pomemben tudi vtis na okolico. Samozavestno in pokončno držo vsi hitro opazimo in je ena najopaznejših značilnosti uspešnih ljudi.

 

 

balet-za-otroke-ljubljana

 

 

2. Gibčnost

 

Ena najpomembnejših posledic staranja je izguba gibčnosti. Le pomislimo, kako gibki so majhni otroci. Včasih se zdi, kot bi bili iz gume! Ljudje, ki so tudi v jeseni življenja še vedno vitalni, so praviloma prav tako gibčni. Dobra novica je gotovo ugotovitev, da si je izgubljeno prožnost mogoče ponovno pridobiti.

 

Podobno kot pri jogi in tai chiju, se tudi pri baletu z vajo postopno izboljša prožnost sklepov, kar vodi v večjo gibčnost in manjšo verjetnost poškodb. Gibki sklepi so skoraj nujni pri rekreativnem in obvezni pri vrhunskem športu. Eden prijetnih stranskih učinkov so daljše, elegantnejše mišice, zaradi katerih bomo sčasoma vse bolj ponosni na svojo postavo.

 

 

balet-ljubljana

 

3. Samozavest

 

Baletne vaje so sicer lahko naporne, a zasnovane so tako, da jih z nekaj vztrajnosti in ob dobrem vodenju, ne le opravimo, ampak tudi hitro opazimo rezultate. Sodelujoči na tečajih pogosto osupli ugotavljajo, da zmorejo reči, ki si jih prej niso upali niti predstavljati. To je neprecenljiv prispevek k izboljšanju samozavesti.

 

Ko se v našo podzavest zasidra prepričanje, da zmoremo nekaj, kar se je prej zdelo težko, se počasi spremenijo vzorci razmišljanja. Vse bolj verjamemo vase, vse manj je strahov, ki nas ovirajo pri napredovanju na različnih življenjskih področjih in počasi začnemo verjeti, da ob primerni zavzetosti skoraj nič ni nemogoče. Večja samozavest je ob nespornih zdravstvenih in socialnih učinkih gotovo med največjimi pozitivnimi učinki učenja baleta.

 

In še misel za konec: Ste vedeli, da poslušanje klasične glasbe, ki je neločljivi del baleta, dokazano zmanjšuje stres, lajša kronične bolečine in celo izboljšuje inteligenco?

 

 

 

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information