"Nekateri so prepričani, da se dober plesalec rodi, toda vsi dobri plesalci, ki sem jih spoznal, so imeli za seboj predvsem veliko vaje."

Fred Astaire

 

Družabni ples je lahko vsak ples, ki ga plešemo v paru, praviloma v družbi, na plesišču ali v podobnem za ples primernem prostoru. Če smo malo bolj strogi, z izrazom družabni plesi označujemo le dve skupini plesov (standardni in latinsko ameriški), v katerih najdemo valčke, fokstrote, rumbo, sambo, ča ča ča in tango, vendar se tako poimenovanja posameznih plesov kot seznami v obeh skupinah v različnih državah nekoliko razlikujejo.

 

druzabni-plesi-

 

Da bi bilo še bolj zanimivo, med družabne uvrščamo tudi plese, ki v določenem obdobju iz nekega razloga, na primer zaradi filma ali popevke, postanejo izjemno priljubljeni, a potem za desetletja skoraj izginejo, pa se potem spet pojavijo na plesiščih. Takšni plesi so na primer argentinski tango, swing, polka, salsa, ...

 

V vsakem primeru ima ples pomebno vlogo ob številnih pomembnih dogodkih, od mature kot simboličnega zrelostnega izpita, in poroke, kjer en način življenja simbolično zamenjamoz drugim, do raznovrstnih zabav in prireditev, ki označujejo pomembne dosežke. Kot imamo sami različen odnos do svečanih dogodkov, se razlikuje tudi odnos vsakega posameznika do plesa. Toda osnovni plesni koraki valčka nam lahko pridejo prav tako na gasilski veselici kot na najbolj gala plesu, kamor so povabljeni le izbranci.

 

Kako izbrati primeren ples zase?

 

Najprej si odgovorimo na naslednja vprašanja:

  • Si želimo predvsem sprostitve, druženja in zabave, ali nas mika tudi nastopanje, morda celo tekmovanje?
  • Bi radi solidno, dobro ali odlično znanje?
  • Se ob morebitnih napakah nasmehnemo in gremo naprej, ali smo pripravljeni trdo delati in stremimo k popolnosti?
  • Nam bolj ustrezajo počasnejši ali živahnejši plesi?
  • Imamo morda kakršnekoli zdravstvene zadržke? (Kroničnim bolnikom in osebam, starejšim od petdeset let običajno svetujemo vsaj kratek pogovor z zdravnikom.)
  • Bi plesali predvsem zaradi rekreacije, boljšega ravnotežja, večje gibčnosti, krepkejšega srca in spomina ali pa morda na ali ob plesišču slutimo možnost poklicne kariere?
  • Nas kakšna vrsta plesov še posebej mika, nam je določena vrsta glasbe posebej pri srcu?
  • Bi raje plesali v večji ali manjši skupini, bi bile za nas morda celo najprimernejše individualne ure?
  • Koliko časa na teden smo pripravljeni nameniti plesnim vajam?
  • Se morda pripravljamo na kak prav poseben dogodek, na katerem bo imel pomembno vlogo tudi ples?

 

 

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information