Kaj je joga smeha? - Vadba smejalne joge v Ljubljani

Joga smeha, včasih imenovana tudi smejalna vadba ali joga (v angleščini laughter yoga), je 'izum' dr. Madana Katarie, sicer zdravnika, ki ga v domačem Mumbaju imenujejo kar Guru hihitanja. Ko je leta 1995 preučeval različne študije, ki so vse po vrsti ugotavljale številne pozitivne učinke smeha na zdravje, je sklenil odkritja z nekaj somišljeniki prenesti v praktično vadbo.

 

(Pozor - vadbe v Moji plesni šoli trenutno ne izvajamo!)

 

joga-smeha

Fotografija: Lisle Boomer, flickr.com, CC BY-ND 2.0

 

Na prvi vaji v javnem parku se je zbralo pet ljudi, ki so se brez vidnega razloga za smeh dobro nasmejali. Začelo se je pravo svetovno gibanje, v katerem je danes že na tisoče smejalnih joga klubov v več kot 60 državah. Redno jo izvajajo v vse več podjetjih, bolnišnicah, šolah, domovih za ostarele in drugih ustanovah. V nekaterih mestih jo izvajajo kar v mestnih parkih in na drugih javnih površinah. Dr. Madan Kateria je postal svetovno znani govornik in motivator. Od leta 2015 se je k jogi smeha mogoče vpisati tudi k individualnim ali skupinskim vadbam joge smeha v Moji plesni šoli, Ljubljana.

 

Vadba je izjemno preprosta. Zanjo ne potrebujemo ne smisla za humor, ne gledanja komedij ali poslušanja šal. Pozitivni učinki se pokažejo že po nekaj minutah! Zanost je dokazala, da telo ne loči med pravim in narejenim smehom, saj se v obeh primerih v tlesu odvijajo enake kemijske reakcije. Poleg tega se med skupinsko vadbo zaradi očesnega kontakta narejeni smeh pogosto sprevrže v iskrenega. Smeh je pač nalezljiv.

 

Kakšne so koristi redne vadbe joge smeha?

 

  • sprošča telo in duha, po vadbi se počutimo polni energije, razmišljanje je jasnejše, izboljša se zbranost,
  • znižuje nivo stresnih hormonov in vzpodbuja izločanje takoimenovanih hormonov sreče (dopamin, endorfini, seratonin in drugi),
  • krepi imunski sistem, kar se lahko pokaže v izboljšanju številnih kroničnih bolezni in različnih težav (alergije, artritis, astma, bronhitis, migrena, ...)
  • ker pospešuje srčni utrip in dihanje, telo izdatno preskrbi s kisikom in je odlična aerobna vadba, primerljiva s tekom, izdatno se izboljša tudi dihanje v vsakdanjem življenju,
  • uravnava krvni tlak in nivo sladkorja v krvi, izboljšuje celotno presnovo,
  • masira notranje organe, izboljša se prekrvavitev celotnega krvožilja, kar me drugim pomaga pri razstrupljanju telesa,
  • povečuje samozavest in izboljšuje samopodobo, kar nam daje dodatno moč ob soočenju z raznovrstnimi težavami,
  • ker aktivira desno možgansko polovico, vzpodbuja ustvarjalnost,
  • ker se ob redni vadbi običajno začnemo več smejati tudi sicer, se pogosto opazno izboljša družabno življenje, saj se ljudje prek smeha veliko lažje povežemo drug z drugim.

 

Vadba smejalne joge traja 45 minut. Za vadbo potrebujete udobna oblačila, copate in vodo.

 

Žal programa smejalne joge v Moji plesni šoli tenutno ne izvajamo.
 

 

 

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information