Ples za seniorje

 

Tretje življenjsko obdobje prinaša s seboj številne prednosti, pa tudi nadloge. Staranju se ne more izogniti nihče, a z zdravim življenjskim slogom lahko marsikatero omilimo. Plesni tečaji, namenjeni starejšim, so pri tem lahko v veliko pomoč.

 

plesni-tecaji-upokojenci-

 

Da bi bolje razumeli prednosti, ki jih s seboj prinaša ples, najprej naštejmo nekaj neprijetnih sprememb, povezanih s staranjem:

 

 1. Po tridesetem letu, najkasneje pri štiridesetih, začnemo izgubljati mišično maso. Po petdesetem letu se izguba še pospeši. Razlogi za ta pojav niso povsem jasni, a vsekakor je proces mogoče omiliti in upočasniti, kar dosežemo s primerno prehrano in telesno vadbo.
 2. Odmiranje možganskih celic se začne že v zgodnjem otroštvu. Naši možgani so sposobni marsičesa, a uporabljamo le del njihovih sposobnosti. Manj nevronov nam pomaga k učinkovitejši izrabi, a z leti naključno odmiranje povzroči dejanske luknje v spominu. Nenehno učenje pomaga vzpostavljati nove poti in obdržati pridobljena znanja. Učenje plesnih korakov, v katerem so združene številne oblike učenja, je za to idealno.
 3. Naše mišice delujejo po zelo preprostem pravilu: kar uporabljaš, se razvija, kar zanemarjaš, odmira. To velja tudi za srce. Ker z leti začnemo pogosto bolehati za kako krončno težavo, samodejno zmanjšamo fizične aktivnosti, povezane z njo. Manj se gibamo, bolj se srce 'poleni', kar sčasoma slabo vpliva na celoten krvožilni sistem. Tudi zelo počasni plesi pospešujejo utrip in dajejo srcu prepotrebno vadbo, kar blagodejno vpkiva na celotno telo.
 4. Učinkovitost naše presnove se z leti slabša. Zaužiti kalcij se težje vgrajuje v kosti in vse več je možnosti za nastanek osteoporoze. Na srečo redno gibanje in še posebej obremenjevanje kosti ta izjemno neprijetni proces lahko upočasni in celo obrne. Ples je odlično orožje v boju z osteoporozo, saj se zaradi gibanja popravi presnova, zaradi obremenjevanja kosti pa povečuje njihova gostota.
 5. S krhkostjo kosti je seveda povezana kopica možnosti poškodb, ki lahko bistveno poslabšajo kakovost življenja. Toda verjetnost padca se ob dobri drži, večji gibčnosti in boljšem ravnotežju bistveno zmanjša, če pa že pride do padca, je tudi verjetnost poškodbe manjša. Ples daje izjemen poudarek pravilni drži, povečuje gibčnost in predstavlja odlično vajo ravnotežja.

 

Tu je le nekaj razlogov, da se starejši odločijo za tečaj plesa, k naštetim pa lahko prištejemo tudi širjenje socialne mreže vsakega udeleženca, saj še posebej starejši zaradi manjše gibljivosti (svoje in vrstnikov), pa tudi neizogibne izgube prijateljev zaradi smrti, pogosto zdrsnejo v izolacijo, kar vodi v depresijo ... No, z veselo vižo, na katero je mogoče zaplesati in se v družbi tudi nasmejati, je življenje takoj prijetnejše. Ples ima številne zdravilne učinke in še posebej seniorji bi ga morali zajemati z veliko žlico.

 

21 let trajajoča študija Nacionalnega inštituta za starostne spremembe je primerjala vpliv različnih dejavnosti na verjetnost razvoja demence. V spodnji tabeli je navedenih več dejavnosti in poleg vsake odstotek, za katerega se zmanjša verjetnost pojava demence pri osebah, starejših od 75 let:

 • branje 35 %
 • igranje golfa 0 %
 • kolesarjenje 0 %
 • plavanje 0 %
 • ples 76 %
 • reševanje križank 47 %

 

 

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information